Mukjizat Nabi Isa Menghidupkan Orang Yang Telah Mati – Kisah Mayat Yang Tidak Amanah

Kisah Nabi, Kisah Benar
Mukjizat Nabi Isa Menghidupkan Orang Yang Telah Mati – Kisah Mayat Yang Tidak Amanah |┬áSemasa Nabi Isa berjalan di satu kawasan perkuburan, ia terdengar suara dari dalam satu kubur suara lelaki yang menjerit-jerit meminta tolong dan dalam kesakitan yang amat sangat… Nabi Isa ingin mengetahui apakah yang telah terjadi kepadanya Sebagaimana yang kita tahu nabi Allah Isa mempunyai mukjizat boleh menghidupkan orang yang sudah mati. Maka nabi Allah Isa pun memohon doa kepada Allah SWT sambil menadahkan tangannya ke langit supaya menghidupkan lelaki tersebut.

Doanya dimakbul oleh Allah SWT, maka terbelah kubur itu dan keluarlah seorang lelaki yang sedang terbakar menjerit-jerit meminta tolong. Melihat akan keadaan lelaki tersebut, maka ditanya oleh nabi Isa kepada lelaki itu apakah kamu tidak sembahyang sehingga kamu diseksa sebegini. lelaki itu menjawab.. bahawa ia tidak meninggalkan sembahyang. ditanya lagi oleh nabi Isa adakah kamu tidak berpuasa.. lelaki itu menjawab… saya berpuasa dan lelaki itu pun berkata sesungguhnya ia taat akan perintah Allah SWT…. maka ditanya oleh nabi Isa lagi apakah yang kamu lakukan sehingga kamu diseksa sebegitu rupa? Maka berceritalah lelaki itu… Saya bekerja sebagai penjual kayu api dan saya akan mencari kayu api di hutan dan menjualkannya kepada sesiapa yang hendak membelinya.

Maka pada suatu hari datanglah seorang pembeli menemuinya utk membeli kayu api lalu diberinya wang dan disuruhnya hantar ke rumahnya . Maka pergilah saya mencari kayu dihutan dan apabila sudah dapat seberkas kayu di ikatnya elok-elok dan pergi lah saya hendak menghantar ke rumah si pembeli itu..

Dipertengahan jalan, saya merasa lapar dan teruslah saya berhenti untuk makan…. selepas itu saya pun meneruskan perjalanan ke rumah pembeli kayu itu. Sedang saya berjalan, saya terasa ada sisa makanan yang terselit dicelah gigi saya. maka dicuba berbagai cara mengeluarkannya dgn lidah tetapi tak berjaya…. kemudian dicubanya dengan menggunakan kukunya…tetapi tak berjaya juga. Akhirnya saya pun dengan menggunakan kuku saya mencungkil kayu api yang dipikul itu utk dibuat mencungkil gigi.

Maka akhirnya dapatlah mengeluarkannya. Maka saya teruskan perjalanan dan setelah sampai ke rumah si pembeli itu, saya pun menyerahkan kayu api itu dan terus pulang. Oleh kerana saya tidak meminta halal akan kayu yang saya cungkil dengan kuku saya tu, maka saya diseksa selama 70 tahun sebagaimana yang tuan lihat. Saya menyangka Allah tidak melihat akan perkara yang sekecil ini.

Elok lah kita mengambil ikhtibar akan riwayat ini.

Incoming search terms:

 • mukjizat nabi isa
 • kisah nabi isa menghidupkan orang mati
 • doa nabi isa menghidupkan orang mati
 • kisah nabi isa
 • mukjizat nabi isa menghidupkan orang mati
 • kisah mukjizat nabi
 • kisah nabi isa menghidupkan orang yang telah mati
 • kisah mukjizat nabi isa
 • cerita mukjizat nabi isa
 • gilerkentang cerita bilik mayat

Comments

comments

2 thoughts on “Mukjizat Nabi Isa Menghidupkan Orang Yang Telah Mati – Kisah Mayat Yang Tidak Amanah

 1. Ohsem21

  Allahuakbar..tu baru xamanah ambik sikit je.kena seksa 70tahun..kite yg buat byk dosa kdg2 yg trlepas pandang..erm :-(

  Besok hari ‘asyura..mari kita sama2 berpuasa.klbihannya Allah akan ampunkan dosa kecil setahun yg lalu..semoga kita sama2 mendapat keberkatan dan ikhlas dalam beramal..ckp untuk diri sndiri jugak.Aminn

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge