Panggilan Telefon Bimbit Pertama Di Dunia

Panggilan Telefon Bimbit Pertama Di Dunia

Panggilan Telefon Bimbit Pertama Di Dunia | Tahukah anda bilakah panggilan telefon bimbit dibuat pertama kalinya di dunia ini? Siapakah orang yang bertanggungjawab melakukan panggilan itu? Kalau nak tahu, orang dalam gambar di bawah inilah yang dimaksudkan. Gambar ini pula adalah gambar bukti di mana panggilan telefon bimbit dibuat pertama kalinya di dunia ini.

Panggilan Telefon Bimbit Pertama Di Dunia

Panggilan telefon bimbit pertama di dunia dibuat pada 3 April, 38 tahun lalu oleh seorang pengurus besar firma Motorola, Martin Cooper di pusat bandar New York.

Cooper, yang pada masa itu berusia 44 tahun, keluar bersiar-siar dengan membawa telefon bimbit prototaip Motorola Dyna-TAC sambil diperhatikan orang ramai yang terkejut melihat gajet yang dibawanya.

“Semasa saya bersiar-siar jalan, penduduk New York yang begitu sofistikated kagum melihat seseorang berjalan sambil bercakap di telefon.

“Anda perlu ingat ketika itu tahun 1973, tiada lagi telefon tanpa kod apatah lagi telefon selular (bimbit),” kata Cooper yang kini berusia 82 tahun.

Menurutnya, orang pertama yang dihubungi dengan menggunakan telefon bimbit itu ialah ketua unit penyelidikan firma telefon Bell, Dr. Joel S Engel yang juga saingannya, sebelum dia menghubungi beberapa wartawan.

“Saya menelefon Engel untuk memberitahunya bahawa kami telah mengatasi Bell dalam perlumbaan untuk menghasilkan telefon bimbit pertama di dunia,” katanya.

Cooper kemudian membenarkan wartawan-wartawan tersebut membuat panggilan mereka sebagai bukti bahawa mereka bukan ditipu dan dia bukan berjenaka.

Telefon bimbit Dyna-TAC yang seberat 0.6 kilogram berada dalam pasaran 10 tahun kemudian iaitu pada 1983, dan dijual pada harga mencecah AS$3,500 (RM10,592).

Panggilan Telefon Bimbit Pertama Di Dunia

Ketahui pula bahayanya nada dering telefon bimbit anda yang memberikan kesan buruk pada otak anda.

Incoming search terms:

  • talefon pertama di dalam dunia

Comments

comments

One thought on “Panggilan Telefon Bimbit Pertama Di Dunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge